Pieczona owsianka z czekoladą – bez glutenu
Pieczona owsianka z czekoladą – bez glutenu, to propozycja na owsianką w wersji pieczonej, dzięki czemu oszczędzisz dużo czasu, który jest mega cenny każdego ranka. Prostota i szybkość wykonania w tym przepisie, sprawi, że będziesz często wracała/ał do tego przepisu. Wystarczy zmiksować 3 główne składniki i już.
Przygotowanie: Ok 25 minut
Ilość porcji: 4
Dieta: wege
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 duże banany
- 1,5 szklanki mleka owsianego lub sojowego
- 2 łyżki oleju płynnego
- 1.2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g czekolady deserowej
- Odrobina olej kokosowego do natłuszczenia formy
Dodatki:
- Jogurt
- Świeże owoce
- Masło orzechowe
- Syrop klonowy
- Kawa zbożowa koniecznie lub szklanka ciepłego mleka
Wykonanie:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni
- Duże naczynie żaroodporne lub kilka mniejszych wysmarować tłuszczem
- Wszystkie składniki oprócz czekolady zmiksować na gładko i wlej do wytłuszczonej formy lub naczynia
- Posypać na wierzchu czekoladą posiekaną i piec około 15 – 20 min
- Po upieczeniu udekorować świeżymi owocami, nie rezygnuj z nich :) doskonale tu pasują
- Jedz jeszcze ciepłe z dodatkiem kawy zbożowej lub ciepłym mlekiem
Przepis pochodzi z eBooka Autorstwa Magdaleny Przyłudzkiej “Rozgrzewające śniadania bezglutenowe na jesień i zimę”
- Kulinaria, Magdalena Przyłudzka
Rozgrzewające śniadania bezglutenowe na jesień i zimę
Autorka: Magdalena Przyłudzka
E-book „Rozgrzewające śniadania na jesień i zimę” zawiera zbiór różnorodnych i odżywczych przepisów bezglutenowych dla całej rodziny.
Powstawały w moim domu, gdy szukałam zdrowych rozwiązań dla moich dzieci….