Pierniczki korzenne miękkie – przepis
Szukasz przepisu na cudowne i niezwykle proste pierniczki korzenne miękkie? Mamy coś, co Cię zainteresuje! Justyna Zalewska oraz Olga Zalewska-Wenarska – właścicielki cukierni Sweet Baker w Lublinie, zdradzają swoje cukiernicze sekrety!
Dzielą się nimi w swoim eBooku “Baker ebook Świątecznie“, ale specjalnie dla Estante zdradzają również przepis na cudowne pierniczki korzenne miękkie! Przygotuj je już na początku grudnia i wprowadź się w świąteczny nastrój.
Pierniczki korzenne miękkie – przepis:
Składniki, ciastka:
- 400 g mąki pszennej
- 2 jaja
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki, lukier:
- 300g cukru pudru
- 1 cytryna
- 2-3 łyżki wody
- Aromat: rum,
- olejek naturalny pomarańczowy lub migdałowy
Wykonanie, ciastka:
- Sypkie składniki przesiewamy przez sitko do dużej miski.
- Masło rozpuszczamy z miodem, ale nie gotujemy. Lekko studzimy i łączymy z jajkami.
- Płynną mieszankę łączymy z mąką i reszta składników, i zagniatamy sprawnie lśniące, gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Stół lub stolnicę posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na grubość 0,5-1 cm, w zależności od tego jakie pierniczki lubimy najbardziej- pulchne czy bardziej chrupiące.
- Wycinamy kształty w zależności od tego jak poniesie nas fantazja i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8-10 minut.
Wykonanie, lukier
Cukier puder ucieramy dodając po kilka kropel soku z cytryny i wody, tak, aby wytworzyła się masa gęstości kwaśnej śmietany. Można dodać kilka kropel naturalnego aromatu wg uznania.
Wskazówki:
- Pamiętajmy, że cienkie pierniczki pieczemy krócej- jeśli pierniczki będziecie piec za długo będą twarde. Najlepiej po upieczeniu i wystudzeniu pierwszej blaszki spróbujcie pierniczka – jeśli jest mięciutki to taki powinien być czas pieczenia w Waszym piekarniku.
- Nie podsypujcie za dużo mąki podczas wałkowania, ponieważ pierniczki będą twarde.
- Wycięte pierniczki przenieście za pomocą noża lub łopatki na blaszkę, żeby nie zepsuć kształtu ciasteczek.
- Pierniczki są pyszne bez żadnych dodatków lub z dżemem, lukrem, pomadą, roztopioną czekoladą, kajmakiem.
- Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, najlepiej w szklanym lub ceramicznym, żeby nie chłonęły innych zapachów
Smacznego!
- Bestsellery, Boże Narodzenie, Ciasta i desery, Justyna Zalewska, Kulinaria, Olga Zalewska-Wenarska, Sweet Baker
Baker eBook świątecznie
Autorki: Justyna Zalewska i Olga Zalewska-Wenarska – wyróżnione 2 gwiazdkami w rankingu “Znakomici Autorzy Estante” ★★
Pierwszy eBook Sióstr Zalewskich, które stworzyły cukierniczą pracownię artystyczną Sweet Baker. Edycja Bożonarodzeniowa.
Sprawdź też inne wpisy z cyklu Boże Narodzenie.
Lub pozostałe eBooki z kategorii Boże Narodzenie