Zamiast makowca – makowe krakersy!
Makowe krakersy zamiast makowca?
W niektórych domach trudno jest wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia bez potraw/deserów z makiem, gdyż jest to głęboko zakorzeniona tradycja. Mak to symbol pomyślności, a serwowany w Wigilię ma przynieść szczęście i dostatek :)
Jeśli jesteście tradycjonalistami, ale nie koniecznie pałacie ogromną miłością do tradycyjnych potraw takich jak makówki, kutia czy makowiec, to mamy dla Was świetną alternatywę. Zamiast makowca – makowe krakersy, po które wszyscy chętnie sięgają. Są chrupiące i pyszne!
Przepis pochodzi z eBooka autorstwa Doroty Głowackiej “Ciastki i ciasteczka”
Składniki:
● 300 g mąki orkiszowej jasnej (ale może być zwykła pszenna),
● 2-3 łyżki maku,
● 250 g tłustego twarogu (niekoniecznie krowiego),
● 220 g masła,
● odrobina soli.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki szybko łączę. Chłodzę w lodówce przez co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
2. Następnie ciasto rozwałkowuję na delikatnie oprószonym mąką blacie i za pomocą noża wykrawam romby.
3. Piekę ok. 10-15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Upieczone krakersy muszą być rumiane.
Rada:
Warto dobrze schłodzić ciasto dzięki temu będą obłędnie chrupać ;)
- Boże Narodzenie, Dorota Głowacka, Kulinaria
Ciastki i ciasteczka
Autorka: Dorota Głowacka – wyróżniona 5 gwiazdkami w rankingu “Znakomici Autorzy Estante” ★★★★★
Ten ebook, to 15 prostych przepisów na smaczne i wręcz uzależniające domowe ciasteczka.